Friday, April 9, 2010

Fenomena Sungai dalam laut?

Assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh,
Pada bulan Mac yang lepas, saya telah menerima sebuah emel mengenai fenomena yang sungguh menakjubkan iaitu Sungai Dalam LAut. Subhanallah..begitu hebat sekali kekuasaan ALLAH SWT. Pernahkah terfikir di akal kita akan fenomena yang sungguh mengagumkan seperti ini? Dan ternyata segala kejadian ini telah dibuktikan di dalam Al Quranul Karim. Ternyata ALLAH SWT Maha Kaya dan Maha Berkuasa dan hanya Dialah yang berhak disembah.

Alhamdulillah..di saat-saat menularnya berbagai fahaman songsang yang membuatkan manusia semakin hilang percaya pada kekuasaan Tuhan,di saat manusia menjadikan segala kenikmatan dunia sebagai berhala di hati mereka, Allah SWT memperlihatkan kita sekali lagi dengan sesuatu yang sungguh luarbiasa sebagai petunjuk bagi insan-insan yang semakin dibuai arus duniawi. Semoga ALLAH SWT sentiasa memberi peluang pada kita melihat keagunganNYA ini dan mengetuk pintu hati kita untuk sentiasa menyedari bahawa kita manusia hanyalah seorang hamba yang lemah. Kembalilah pada Sang Pencipta kerana hanya padaNya tempat kita berharap dan memohon pertolongan. Semoga dengan penemuan seumpama ini lebih ramai insan yang kembali kepada agama fitrah iaitu Islam dengan sebenar-benarnya dan bukan hanya pada nama sahaja.
“Wahai Tuhan kami! janganlah Engkau memesongkan hati Kami sesudah Engkau beri petunjuk kepada kami, dan kurniakanlah kepada Kami limpah rahmat dari sisiMu; Sesungguhnya Engkau jualah Tuhan Yang melimpah-limpah pemberianNya."
Surah Ali Imran.

Berikut adalah petikan artikel tersebut:

SUNGAI DALAM LAUT


http://img705.imageshack.us/img705/2058/alam1.jpg

"Dan Dialah yang membiarkan dua laut mengalir (berdampingan) ; yang ini tawar lagi segar dan yang lain masin lagi pahit; dan Dia jadikan antara keduanya dinding dan batas yang menghalangi." (Q.S Al Furqan:53)

Jika Anda termasuk orang yang gemar menonton rancangan TV
`Discovery' pasti kenal Mr.Jacques Yves Costeau, ia seorang ahli oceanografer dan ahli selam terkemuka dari Perancis. Orang tua yang berambut putih ini sepanjang hidupnya menyelam ke perbagai dasar samudera di seantero dunia dan membuat filem dokumentari tentang keindahan alam dasar laut untuk ditonton di seluruh dunia.

Pada suatu hari ketika sedang melakukan eksplorasi di bawah laut, tiba-tiba ia menemui beberapa kumpulan mata air tawar-segar yang sangat sedap rasanya kerana tidak bercampur/tidak melebur dengan air laut yang masin di sekelilingnya, seolah-olah ada dinding atau membran yang membatasi keduanya.

Fenomena ganjil itu memeningkan Mr. Costeau dan mendorongnya untuk mencari penyebab terpisahnya air tawar dari air masin di tengah-tengah lautan. Ia mulai berfikir, jangan-jangan itu hanya halusinansi atau khalayan sewaktu menyelam. Waktu pun terus berlalu setelah kejadian tersebut, namun ia tak kunjung mendapatkan jawapan yang memuaskan tentang fenomena ganjil tersebut.

Sampai pada suatu hari ia bertemu dengan seorang profesor muslim, kemudian ia pun menceritakan fenomena ganjil itu. Profesor itu teringat pada ayat Al Quran tentang bertemunya dua lautan ( surat Ar-Rahman ayat 19-20) yang sering diidentikkan dengan Terusan Suez . Ayat itu berbunyi "Marajal bahraini yaltaqiyaan, bainahumaa barzakhun laa yabghiyaan.. ."Artinya: "Dia biarkan dua lautan bertemu, di antara keduanya ada batas yang tidak boleh ditembus." Kemudian dibacakan surat Al Furqan ayat 53 di atas.

Selain itu, dalam beberapa kitab tafsir, ayat tentang bertemunya dua lautan tapi tak bercampur airnya diertikan sebagai lokasi muara sungai, di mana terjadi pertemuan antara air tawar dari sungai dan air masin dari laut. Namun tafsir itu tidak menjelaskan ayat berikutnya dari surat Ar-Rahman ayat 22 yang berbunyi "Yakhruju minhuma lu'lu`u wal marjaan" ertinya "Keluar dari keduanya mutiara dan marjan." Padahal di muara sungai tidak
ditemukan mutiara.

Terpesonalah Mr. Costeau mendengar ayat-ayat Al Qur'an itu, melebihi kekagumannya melihat keajaiban pemandangan yang pernah dilihatnya di lautan yang dalam. Al Qur'an ini mustahil disusun oleh Muhammad yang hidup di abad ke tujuh, suatu zaman saat belum ada peralatan selam yang canggih untuk mencapai lokasi yang jauh terpencil di kedalaman samudera. Benar-benar suatu mukjizat, berita tentang fenomena ganjil 14 abad yang silam
akhirnya terbukti pada abad 20. Mr. Costeau pun berkata bahawa Al Qur'an memang sesungguhnya kitab suci yang berisi firman Allah, yang seluruh kandungannyamutlak benar. Dengan seketika dia pun memeluk Islam.

Allahu Akbar...! Mr. Costeau mendapat hidayah melalui fenomena teknologi kelautan. Maha Benar Allah yang Maha Agung. Shadaqallahu Al `Azhim.Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sesungguhnya hati manusia akan berkarat sebagaimana besi yang dikaratkan oleh air." Bila seorang bertanya, "Apakah caranya untuk menjadikan hati-hati ini bersih kembali?" Rasulullah s.a.w. bersabda, "Selalulah ingat mati dan membaca Al Quran."

Jika anda seorang penyelam, maka anda harus mengunjungi Cenote Angelita, Mexico. Disana ada sebuah gua. Jika anda menyelam sampai kedalaman 30 meter, airnya air segar (tawar), namun jika anda menyelam sampai kedalaman lebih dari 60 meter, airnya menjadi air asin, lalu anda dapat melihat sebuah "sungai" di dasarnya, lengkap dengan pohon dan daun daunan.


http://img11.imageshack.us/img11/83/alam2.jpg
http://img163.imageshack.us/img163/358/alam3.jpg
http://img683.imageshack.us/img683/953/alam4.jpg
http://img704.imageshack.us/img704/9840/alam5.jpg
http://img62.imageshack.us/img62/4384/alam6.jpg

Setengah pengkaji mengatakan, itu bukanlah sungai biasa, itu adalah lapisan hidrogen sulfida, nampak seperti sungai... luar biasa bukan? Lihatlah betapa hebatnya ciptaan Allah SWT.

Banyak video berkaitan yang membuktikan fenomena ini yang boleh ditonton di youtube. Ini adalah salah satu antaranya:

No comments: